Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Γκράφιτι στις φυλακές της Αυλώνας


Χάρη στην ενεργό δράση 23 νέων φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών αλλά και πολλών νεαρών κρατουμένων, οι τοίχοι των φυλακών της Αυλώνας δεν θυμίζουν πια σε τίποτα το γκρίζο παρελθόν τους. Η αρχική ιδέα ήταν του διευθυντή του λυκείου της πόλης κ. Πέτρου Δαμιανού, ο οποίος συνεργάστηκε με τον πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών κ. Γιώργο Χαρβαλιά.
Στο “παιχνίδι” της ζωγραφικής των τοίχων συμμετείχε και ο διευθυντής των φυλακών Παύλος Δουλάμης. Με δική του παρότρυνση κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο εν λόγω προαιρετικό πολιτιστικό πρόγραμμα όσοι κρατούμενοι επιθυμούσαν με σκοπό μέσα από τη ζωγραφική να αναβαθμίσουν οι ίδιοι το χώρο τους. Να εκφράσουν με χρώματα και σχέδια τις σκέψεις, τους φόβους, τις ελπίδες τους, τα συναισθήματά τους.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης το πρόγραμμα έγινε δεκτό με χαρά από τους μαθητές-κρατούμενους καθώς το θεώρησαν ευκαιρία να αναδείξουν το ταλέντο τους, να εκφραστούν ελεύθερα, να γεμίσουν δημιουργικά το χρόνο τους και να δώσουν χρώμα και ζωή στο μουντό γκρι των τσιμεντένιων χώρων της φυλακής. Το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας ήταν να καλυφθούν χίλια περίπου μέτρα τοίχου απο πρωτότυπα γκράφιτι, ωστόσο το "γκρι" της ψυχής των κρατουμένων -όσο θερμά κι αν μετείχαν στην πρωτοβουλία- δύσκολα χρωματίζεται, καθώς βρίσκεται πιο μέσα από την επιφάνεια των πραγμάτων.

πηγή "Αυγή"

2 σχόλια:

  1. !!!!! Μήπως έβαλε το χέρι του και κάποιος γνωστός - λέω μήπως.... (Όχι εγώ πάντως)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήταν μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια! Βοηθήσαμε με μερικά κλικ.Τα προαύλια έχουν πλέον χρώμα!
    Γ

    ΑπάντησηΔιαγραφή