Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Δημήτρης Λάμπος

"Τα τραγούδια δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, 
μπορούν όμως να μας θυμίζουν 
πως ο κόσμος μπορεί να αλλάξει" 
Απο το δίσκο ΜΗ ΣΕ ΦΟΒΙΣΕΙ Η ΑΓΕΛΗ


Αφιέρωμα Tvxs: Δημήτρης Λάμπος, «υπάρχει κοινό για πραγματική μουσική ψυχαγωγία»



Όταν ήταν μικρός και είχε πρωτοαρχίσει μαθήματα πιάνου δεν είχε χρήματα η οικογένειά του να του αγοράσουν πιάνο και θυμάται τη θεία του να του ζωγραφίζει τα πλήκτρα σε ένα μεγάλο χαρτόνι. Λόγω της ηχητικής απουσίας, λοιπόν, το ενδιαφέρον του μετατοπίστηκε στην κιθάρα και στα 16 του ξεκίνησε να παίζει μόνος του, κλείνοντας οχτάωρα ψάχνοντας τους ήχους. Ο λόγος για τον πολυπράγμονα τραγουδοποιό Δημήτρη Λάμπο, ο οποίος παρατηρεί ότι οι μουσικές του συνήθειες είναι ίδιες μέχρι και σήμερα. Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Τζαβάρα
 Έχει μνήμες από το Βερολίνο, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Αγγλία, καθώς έζησε και δραστηριοποιήθηκε και στα τέσσερα αυτά μέρη. Πρόκειται για έναν ανήσυχο άνθρωπο, καθώς ποτέ δεν εφησυχαστηκέ  ασχολούμενος με μία μόνο τέχνη. Οικονομολόγος, τραγουδοποιός, συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός...έχει καταθέσει πολύ ενδιαφέροντα δείγματα δουλειάς σε κάθε ένα τομέα.

Γράφει μόνος του μουσική και στίχους, ερμηνεύει ο ίδιος τα τραγούδια του, αλλά έντονο στοιχείο της μουσικής του προσωπικότητας είναι η επιθυμία του να συνεργάζεται με άλλους καλλιτέχνες.  «Με ενδιαφέρει να δω κατά πόσο είναι εφικτό στις μέρες μας να δημιουργηθεί ένα νέο ρεύμα, μια σύγχρονη μουσική σκηνή που θα μιλήσει για όσα συμβαίνουν τριγύρω μας. Με αυτή την αφετηρία προσπαθώ να συνεργάζομαι με άλλους τραγουδοποιούς» είπε στο tvxs ο κ. Λάμπος. Στον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Μη σε φοβίζει η αγέλη», που κυκλοφόρησε το 2010, την επιμέλεια παραγωγής και την ενορχήστρωση υπογράφει ο Στάθης Δρογώσης, ενώ τα τραγούδια του ερμηνεύονται επίσης από τους Μανώλης Φάμελλο,  Jessica Kilroy, Δημήτρη Παναγόπουλο, Βαγγέλης Μαρκαντώνη,  Stefanie Voisin και  Love Choir.


Επηρεασμένος από το Σιδηρόπουλο, τον Άσιμο, αλλά και τη Folk σκηνή του ’60 και ’70 με αγαπημένους του τους Nick Drake, John Martyn κ.α. γράφει όμορφες μελωδίες, οι οποίες αγκαλιάζονται με πολύ ενδιαφέροντες στίχους. Μιλάει για πολιτική, κοινωνικά θέματα που σήμερα μας απασχολούν περισσότερο από ποτέ και φυσικά για ανθρώπινες επιθυμίες και φόβους. «Νομίζω ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχει νόημα να θίγεις μέσα από τη δουλειά σου όσα μας αφορούν όλους άμεσα. Κατά αυτή την έννοια, αφορά περισσότερους ανθρώπους και σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι άλλες εποχές, που κανείς δεν είχε τη διάθεση να ακούει κοινωνικοπολιτικούς στίχους και αρκούνταν στην ευτέλεια του δήθεν ερωτικού τραγουδιού».
Για την κατάσταση που βιώνει η χώρα μας και οι άνθρωποί της ως οικονομολόγος επισημαίνει ότι «Το πρόβλημα δεν είναι τοπικό, ούτε οφείλεται απλά στην κακή τοπική διαχείριση, αντίθετα, είναι συστημικό και οφείλεται στην καταστροφική φύση του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της παραγωγής και της κοινωνίας. Νομίζω ότι υπάρχουν και αισιόδοξα σημάδια σε όλο τον κόσμο αλλά και εδώ στην Ελλάδα. Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει γύρω από την Άμεση Δημοκρατία είναι ίσως ό,τι πιο αισιόδοξο θα περίμενε κανείς πριν μερικά μόλις χρόνια». Ως βήμα προς έναν δρόμο απελευθερωτικό υποδεικνύει το να πάψουμε να ασχολούμαστε με την μικροπολιτική  και να γίνουμε πραγματικά πολιτικά όντα. Να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι το δρόμο που θα μας βγάλει από αυτή την κατάσταση, αντί να περιμένουμε πάλι κάποιον μεσσία ή ηγέτη να μας υποδείξει το δικό του δρόμο. Να τολμήσουμε να συγκρουστούμε σε ουσιαστικό επίπεδο.


Αυτόν τον καιρό ετοιμάζει ένα νέο δίσκο με τραγούδια σε αγγλικό στίχο, ο οποίος ξεκίνησε την πορεία του από την Αμερική, σε συνεργασία με την τραγουδοποιό Jessica Kilroy και κατέληξε να ολοκληρώνεται στην Αθήνα με τη συμβολή του Νίκου Χαλβατζή. Στα lives του θα τον δείτε να συμπράττει με το σχήμα που έχει δημιουργήσει, τους Dark Lights. Ειλικρίνεια, πολύ δουλειά και  ψάξιμο είναι τα στοιχεία στα οποία πρέπει να αφοσιωθεί ένας μουσικός και αυτό που ο ίδιος ονειρεύεται είναι να κάνει κάποτε ένα δίσκο χωρίς τους συνήθεις πρακτικούς περιορισμούς.
Ο Δημήτρης Λάμπος σε μία εποχή που η δισκογραφία τείνει να εξαφανιστεί και η ανθρώπινη διάσταση της μουσικής δημιουργίας έρχεται σε δεύτερη μοίρα επιμένει σε μία τρυφερή και ουσιαστική προσέγγιση της μουσικής διαδικασίας συμπεριλαμβάνοντας στο δίσκο του ευχαριστήρια σημειώματα, παράθεση των στίχων του που μας θυμίζουν άλλες εποχές. Ναι, οι εποχές και οι διαδικασίες αλλάζουν, οι επιθυμίες και οι προθέσεις ενός καλλιτέχνη, όμως, μένουν αλώβητες διεκδικώντας χώρο και σεβασμό σε ένα κόσμο που εξελίσσετε υπέρ ή κατά τουτραγουδοποιού…; «Το να διακινείται η μουσική δωρεάν στο διαδίκτυο έχει φυσικά μια χρησιμότητα, δεδομένων των υπερκερδών των οποίων έχαιραν οι δισκογραφικές τόσα χρόνια. Έπρεπε να σταματήσει αυτό κάποια στιγμή. Από την άλλη όμως, το να γίνει ένας δίσκος, κανονικά, ηχογραφημένος σε στούντιο, είναι μια δαπανηρή διαδικασία. Έτσι σήμερα έχουμε φτάσει στο να γίνεται ακόμα πιο «ταξική» η μουσική δημιουργία. Όσοι έχουν χρήματα μπορούν να αυτοχρηματοδοτούν την παραγωγή ενός άλμπουμ, οι υπόλοιποι θα πρέπει να αρκεστούμε σε πιο σπιτικές ηχογραφήσεις» σημειώνει.

Ο Δημήτρης Λάμπος θα εμφανιστεί στις 2 Ιουνίου στην Κεραμεικού 88 και στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στον Αγ. Δημήτριο.
Το βιβλίο του «Η ιστορία ενός μισάνθρωπου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ.
Η ραδιοφωνική του εκπομπή  "Brainessance"  μεταδίδεται κάθε Κυριακή 10-12 απο το www.indiegroundradio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου